| Hoe begin je? | Technieken | Materialen | Stijl & Kleurgebruik | Meer hulp | Overige informatie |

 

 

 
Rijgen  
Ervaringsniveau techniek: beginner tot gevorderd
Benodigdheden: rijgdraad (metaaldraad met coating/eleastiek), kralen, hangers of 
  bedels, knijpkraaltjes, slotje
Gereedschap: platbektangetje, kniptangetje
 

De meest bekende techniek is kralen rijgen. Vroeger deed men dit met nylondraad, ook wel bekend als visdraad. De nare eigenschap van dit nylon is dat het wat uitlubbert en daardoor gaat hangen. Tegenwoordig gebruikt men metaaldraad met een coating laagje. Het sieraad kan dan afgehecht worden met knijpraaltjes. Deze knijpkraaltjes zijn mooi weg te werken met kalotjes. ook al misstaan knijpkraaltjes niet.

Bij de techniek rijgen is het makkelijk om een legbord te gebruiken. Deze zijn al voor een paar euro te koop via internet of in kralenwinkels. Op een legbord kan je je kralen uitleggen in het patroon dat jij mooi vindt. Zolang je nog niks geregen hebt, kan je de samenstelling net zo lang wijzigen tot je tevreden bent.

Rijg de ketting of armband dan aan een stuk gecoat metaaldraad, zodat je hem voor kunt houden voor de spiegel om te kijken of de lengt goed is. De gemiddelde maat voor een ketting is 40 cm. Als je tevreden bent, kan je de ketting of armband afhechten en een sluiting eraan bevestigen. Voor een armband is het vaak praktisch om een kapittelsluiting te gebruiken. Zo kan je hem zelf makkelijk omdoen.

Je kan altijd een verlengkettinkje bevestigen aan het slotje, zodat je de ketting op verschillende lengtes kan dragen. Ook als je een sieraad voor iemand anders maakt als kado en je weet de exacte maat van de hals niet, dan is een verlengketting een uitkomst.

Rijg je het sieraad op elastiek, dan kan je het afwerken zonder slotje. Je legt een knoopje in het elastiek en doet en een druppeltje secondelijm op, zodat het knoopje niet meer los kan schieten.