| Hoe begin je? | Technieken | Materialen | Stijl & Kleurgebruik | Meer hulp | Overige informatie |

 

 

 
Leerveters  
Ervaringsniveau techniek: beginner tot gevorderd
Benodigdheden: leerveter/waxkoord/lint, leerklemmetjes,
  eventueel secondelijm, slotje
Gereedschap: platbektangetje, rondbektangetje, kniptangetje
 

Bij de techniek leerveters heb je diverse mogelijkheden. Je kan een eenvoudige ketting maken met een (of meerdere) veter(s) en een hanger. Je kan ook rijgen op veters met kralen met een groot gat. Ook kan je een deel met schakelkastjes maken en die aan de achterkant afwerken met een veter, lint of waxkoord.

Op deze pagina krijg je uitleg over de afwerking, hoe je de veter, het waxkoord of lint bevestigd aan een leerklemmetje en een slotje. Er zijn overigens veel verschillende soorten klemmetjes te krijgen.

Je legt de veter in het klemmetje. Eventueel kan je tussen het klemmetje en de veter wat secondelijm aanbrengen, zodat het extra goed vast zit. Bij een of meerdere dunne strengetjes waxkoord is dat wel verstandig. Bij dikkere suedeveters is dit eigenlijk niet nodig. Bij de wat vierkante klemmetjes vouw' je het klemmetje als het ware dicht met een platbektangetje. Eerst de ene kant en vervolgens de andere kant er overheen. Bij ronde klemmetjes hoef alleen je het hele klemmetje dicht te knijpen.

Vervolgens bevestig je ringetjes aan de klemmetjes en daaraan een slotje. Dit doe je als volgt: je pakt het ringetje vast met 2 tangetjes, de platbek en rondbek, en buigt de uiteinden in tegengestelde beweging van elkaar af. Let op: dus niet naar buiten buigen! Dan worden de ringetjes ovaal en krijg je ze nooit meer mooi rond. Als je ze in tegengestelde beweging van elkaar af beweegt, dan behoud je de ronde vorm. Als je de ringetjes dichtmaakt, doe je precies hetzelfde, maar dan de andere kant op. Zorg dat de uiteinden precies op elkaar aansluiten, zodat er geen ruimte ontstaat waar iets tussendoor kan. Anders zou je iets kunnen verliezen. Als je het ringetje hebt opengebogen, dan 'hang' je het oogje van het slotje en het leerklemmetje aan het ringetje. Vervolgens maak je het ringetje dicht zoals hierboven beschreven. Aan de kant waar geen slotje zit, gebruik je een ringetje waar je het slotje in kan haken bij het sluiten van de ketting.