| Hoe begin je? | Technieken | Materialen | Stijl & Kleurgebruik | Meer hulp | Overige informatie |

 

 

 
Kettelen  
Ervaringsniveau techniek: gevorderd
Benodigdheden: kettelstiften en/of nietstiften, kralen (en eventueel bedels), slotje
Gereedschap: rondbektangetje, kniptangetje, eventueel platbektangetje
 

Kettelen is een veel gebruikte techniek, die wel wat behendigheid en ervaring vergt.

Je gebruikt korte staafjes van metaal, die kant en klaar te krijgen zijn, de zogenaamde kettel- en nietstiften. Kettelstiften hebben al 1 oogje. Nietstiften hebben een stoppertje op het eind. Deze is maar aan 1 kant te bevestigen aan iets.

Om een ketting aan elkaar te kettelen gebruik je voornamelijk de kettelstiften. Je rijgt een kraal aan een kettelstift en zorgt dat je ongeveer 1 cm overhoudt om een oogje van te buigen. Is je staafje te lang, knip deze dan af. Dan buig je daar met een rondbektangetje een oogje aan. Aan dat oogje maak je het volgende staafje. Je buigt het oogje open, haakt het erin en daarna knijp je dat oogje weer dicht. Zo werk je de hele ketting af tot je de gewenste lengte hebt.

Om de ketting wat losser te maken, zodat het wat soepeler beweegt, kan je een ringetje bevestigen tussen de kettelstiftjes. Deze ringetjes (ook el montage ringetjes genoemd) kun je kant en klaar kopen in verschillende maten. het mooist is om een ringetje te kiezen dat niet veel groter is dan de oogjes die je gemaakt hebt.

De ringetjes bevestig je als volgt: je pakt het ringetje vast met 2 tangetjes, de platbek en rondbek, en buigt de uiteinden in tegengestelde beweging van elkaar af. Let op: dus niet naar buiten buigen! Dan worden de ringetjes ovaal en krijg je ze nooit meer mooi rond. Als je ze in tegengestelde beweging van elkaar af beweegt, dan behoud je de ronde vorm. Als je de ringetjes dichtmaakt, doe je precies hetzelfde, maar dan de andere kant op. Zorg dat de uiteinden precies op elkaar aansluiten, zodat er geen ruimte ontstaat waar iets tussendoor kan. Anders zou je iets kunnen verliezen.  Eventuele bedels of hangers bevestig je ook met zo'n ringetje.