| Hoe begin je? | Technieken | Materialen | Stijl & Kleurgebruik | Meer hulp | Overige informatie |

 

 

 
Jasseron  
Ervaringsniveau techniek: gevorderd
Benodigdheden: jasseron ketting en eventueel rijgdraad, kettelstiften, nietstiften,
  kralen (afhankelijk van de combinatie techniek)
Gereedschap: rondbektang, platbektang
 

Met een jasseron ketting zijn er verschillende mogelijkheden.

1.  Je kunt jasseron gebruiken om een ketting af te werken. Half kralen rijgen of schakelen en de achterkant afwerken met een stukje jasseron.

2.  Je kunt jasseron combineren met kettelen. Zie onderstaande foto's als voorbeeld. Meer informatie over de techniek kettelen kun je hier vinden.

3. Je kunt jasseron schakelen en combineren met kralen rijgen. Zie onderstaande foto's als voorbeeld. Daaronder een korte instructie.

 

Maak twee gelijke stukken van de jasseron ketting en houd ook rekening met de grootte van het slotje. Buig de jasseron open met de twee tangetjes, haal de schakels van de lange ketting en en maak de schakel weer dicht.

Meet de grootte van de te gebruiken kralen op en leg die naast de jasseron ketting. Dan weet je ongeveer om de hoeveel schakels je een tussenschakeltje/dwarsschakeltje moet gaan plaatsen. Bij het eerste voorbeeld zal het om de 3 schakeltjes zijn en bij het tweede voorbeeld bij elk schakeltje.

Dat dwars schakeltje komt dus overdwars en je armband wordt een soort ladder. Je haalt een schakeltje van de lange jasseron ketting af en bevestigt die met twee tangetjes tussen de 2 op maat gemaakte schakels in. Knijp de dwarsschakeltjes goed dicht, anders kan het staaldraad er straks uit glippen. Hou aan beide kanten een klein stukje vrij om het slotje mooi te kunnen bevestigen.

De basis en het meeste werk is dan gedaan. Je kunt nu het (kapittel)slotje er aan bevestigen.

Je bevestigt het staaldraad aan de eerste dwarsschakel met een knijpkraal. Dan rijg je 1 kraal, draad door het eerste dwarsschakeltje, weer een kraal en zo verder tot je aan het andere uiteinde bent. 

Maak dan het uiteinde van het staaldraad goed vast aan het andere uiteinde met een knijpkraal.

(Foto's: Kralodil Sieraden & Workshops)